Адвокат гр.Бургас-Регистрация на фирма,ЕТ,ЕООД,ООД. ВНЖ в Болгарии!

    Български (България)Russian (CIS)English (United Kingdom)

advokat-v-bolgarii2

advokat-v-bolgarii3

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАК С РАЗВОД(1)

E-mail Print PDF
There are no translations available.

1/Решение № 110 от 10.03.2003 г. на ВКС по гр. д. № 614/2002 г., II г. о., докладчик съдията Борислав Белазелков;
Бюлетин на ВКС, бр. 2/2003 г., стр. 23;
 чл. 127, ал. 2 ГПК, чл. 20, ал. 1 СК;

Може да се установи, че един имот е лична собственост на единия съпруг, макар той да е обявил пред данъчната администрация, че имотът е общ със съпругата.
За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че процесния имот закупен на името на ищеца по време на брака му с ответницата, като дължимата цена е изплатена със средства, предоставени на ищеца от неговите брат и сестра във връзка с уреждането на техни наследствени отношения. Декларирането на имота от ищеца на имота на двамата съпрузи е изявление, следващо по време на придобиването и не може да се отрази на възникналото вече право на собственост.


Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение намира, че въззивният съд е обсъдил, съгласно изискванията на чл. 127, ал. 2 ГПК направеното от ищеца пред данъчните органи извънсъдебно признание, че процесният имот е общ. действително декларирането на имота като общ, може да съставлява косвено признание, че е придобит в резултат на съвместен принос, но декларирането на имота по този начин, може да се дължи и на други причини или да преследва други цели, както е приел въззивният съд. Декларирането на имота, като притежаван от ищеца в брачния процес и предложението за споразумение, не съставляват извънсъдебни признания на съвместния принос, поради което правилно въззивният съд не ги е ценил в тази насока. В правомощията на въззивния съд е да прецени, дали показанията на братът и сестрата на ищеца са повлияни от близкото им родство и да приеме, че следва да им се довери. От показанията им се установява, че между тях е поделено не само наследството от баща им, но и наследствата от тяхната майка и тяхната леля. При ликвидирането на тези отношения, осъществявали се в продължение на дълго време, нормални и естествено е ищецът да получи сума в такъв размер, при положение, че не е получил нищо друго от наследството на тези негови роднини. Съдът е обсъдил показанията на свидетелите с оглед на всички други обстоятелства по делото, с което са спазени изискванията на процесуалния закон, а съдържанието на вътрешното убеждение, не може да бъде контролирано от касационната инстанция. Касационната инстанция може да контролира само начинът на формиране на вътрешното съдийско убеждение.

http://www.advokat-online-bg.com/bg/Правни-новини/34-Актуални-Новини/106-НОВИЯТ-СЕМЕЕН-КОДЕКС-Е-ВЕЧЕ-ФАКТ.html

 
Ти си тук: Начало > LIBRARY > Съдебна практика > ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАК С РАЗВОД(1)