Адвокат гр.Бургас-Регистрация на фирма,ЕТ,ЕООД,ООД. ВНЖ в Болгарии!

    Български (България)Russian (CIS)English (United Kingdom)

advokat-v-bolgarii2

advokat-v-bolgarii3

ПОВТОРНО ОСИНОВЯВАНЕ

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Решение № 560 от 29.08.2003 г. на ВКС по гр. д. № 1230/2002 г., II г. о. докладчик съдията;
Собственост и право, бр. 3/2004 г.;
чл. 53 СК;

Недопустимо е повторно осиновяване без прекратяване на предходното.
За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че молителят е втори съпруг на рождената майка на детето, което по време на първия й брак е било осиновено от първия й съпруг. Първият съпруг на рождената майка (осиновител на детето с непрекратено осиновяване) е дал съгласие за повторното му осиновяване.


Върховният касационен съд, състав на второ гражданско отделение, намира, че правилно и в съответствие с изискванията на закона въззивният съд е приел, че не са налице условията на закона за допускане на исканото осиновяване. Законът изключва повторното осиновяване без прекратяване на предходното, тъй като е абсурдно съществуването на отношение по осиновяване с двама родители, освен ако те са съпрузи. Майката на детето е рождена, то е осиновено от първия й съпруг. При пълно осиновяване законът постановява прекъсване на отношенията с рождените родители, но не и прекъсване на отношенията с предходен осиновител. При допускане на осиновяването, както е поискано, би се стигнало до абсурдната ситуация детето да има двама бащи-осиновители, които е невъзможно да са съпрузи. Законът допуска повторното осиновяване без прекратяване на предходното, ако двамата съпрузи са осиновители. В такъв случай детето би имало майка-осиновител и баща-осиновител, които към момента на осиновяването са съпрузи.
http://www.advokat-online-bg.com/bg/component/content/article/1-Правни-новини/112-БРАЧЕН-ДОГОВОР-ЕКСТРА-ИЛИ-НЕОБХОДИМОСТ.html

 
Ти си тук: Начало > LIBRARY > Съдебна практика > ПОВТОРНО ОСИНОВЯВАНЕ